неділю, 14 березня 2021 р.

14 березня в Україні відзначають День українського добровольця.

Це свято на честь українських добровольців відзначається в Україні  14 березня, починаючи з 2017 року. Дата вибрана не випадково, адже саме цього дня  2014 року розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону, коли понад п’ять сотень бійців Самооборони Майдану  вирушили на тренувальну базу у Нових Петрівцях. Хоч це свято і є новим для національного календаря України, проте явище, якому воно присвячено, споконвіку супроводжує дружній український народ.

Феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших таких прикладів можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну. Інший яскравий приклад, але вже з нової історії України – легіон Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. А, підчас Першої світової війни та Другої світової  війни саме добровольці першими стали на захист вітчизни.

Але найновіший приклад – це Революція Гідності та початок воєнних дій на сході нашої держави. Тоді гордістю українського народу знову стали українські добровольці. Саме завдяки їм  вдалося зупинити просування агресора в найважчий період 2014 року. Завдяки добровольцям – їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму вдалося зупинити агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу, озброїти армію та підготувати їм професійну заміну. Загалом у конфлікті на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них нині увійшли до складу  силових структур.

Дякуємо  воїнам-добровольцям за небайдужість, патріотизм та активну громадянську позицію!