пʼятницю, 21 травня 2021 р.

21 травня – Всесвітній день культурного різноманіття в ім'я діалогу та розвитку

 ХТО І КОЛИ ЗАПОЧАТКУВАВ ЦЕЙ ДЕНЬ?️‍
21 травня 2003 року вперше відзначався Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку. У зв’язку з цим Генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацура звернувся до міжнародної громадськості з наступним посланням:
«Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй 20 грудня 2002 року в резолюції 57/249 «Культура і розвиток» ухвалила проголосити 21 травня Всесвітнім днем культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку і запропонувала всім державам-членам, міжурядовим органам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй і відповідним неурядовим організаціям, серед іншого, інформувати громадськість про цінность і важливость розмаїття культур і, зокрема, сприяти за допомогою освіти та засобів масової інформації усвідомленню позитивної ролі культурної різноманітності.

ЯК СВЯТКУВАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?
  • Відвідай художню виставку чи музей, присвячені іншим культурам
  • Подивись фільм чи почитай книжку іншої релігії чи культури
  • Почитай про великих мислителів інших культур (Сократ, конфуцій, Арістотель, Ібн Халдун, Румі, Ганеш)
  • Послухай музику іншої культури
ЯКА ЦІЛЬ ЦЬОГО ДНЯ?
Метою відзначення даного дня є усвідомлення людьми цінності і важливості культурного розмаїття, а також вміння розвивати співробітництво між народами світу, підвищення глобального рівня обізнаності про важливість міжкультурного діалогу, різноманітності та інтеграції, подолання у населення негативних стереотипів щодо культурного розмаїття, існуючого в них остраху, зневаги та нерозуміння представників інших культур. Кожен з нас повинен прагнути до того, щоб плюралізм культур, завдяки встановленню діалогу між ними, став нашим спільним багатством. Тільки таким чином ми зможемо уникнути трагічних конфліктів і домагатися сталого розвитку, гарантувати який мають стійкість розмаїття культур і продовження конструктивного і пильного діалогу.